Arbetare har inga vithetsprivilegier

Kalle Strandberg, elektriker som bor i Lund, har reagerat starkt på bl. a. Bilan Osmans skriverier om rasism i Sverige. (Länk hittar du i texten.)
Tvärtom hävdar Strandberg att förtrycket i första hand är klassbundet och att Bilan Osman är rent pigmenthysterisk när hon på twitter skriver att: ”För var dag som går så pallar jag inte med vita människor.”

Kalle Strandberg, elektriker boende i Lund reagerar på Bilan Osmans påståenden om strukturell rasism i Sverige.

Den svarta människorättsaktivisten Booker T Washington sade vid förra sekelskiftet: ”Det finns en särskild klass av problemlösare i rasfrågor som inte vill att patienten ska bli bättre”.

Han syftade på de oftast välbeställda debattörer, som livnär sig på rasismen och därför inte vill att den ska upphöra.
I Expressen försvarar Expo-journalisten Bilan Osman Black lives matter-demonstrationerna i Sverige:
https://www.expressen.se/kultur/sverige-har-varit-vithetens-hogborg/
Osman tar därmed det hela ett steg längre än de som Washington kritiserar, hon livnär sig på ett problem som inte finns.

Det är en rörig text Bilan Osman presterat, och det svingas hej vilt. Den svenska vetenskapsmannen Carl von Linné beskylls, utan belägg, för att vara rasismens stamfader. Det rasbiologiska institutet, som avvecklades på 50-talet, utgör i Bilan Osmans värld ett bevis för att Sverige är rasistiskt idag. Det enda exemplet som inte har 70 år på nacken i Osmans text är ett löst påstående om att ”Det är i Sverige minoriteter inte får tillträde till arbets- och bostadsmarknaden”.

Det är en rätt tunn argumentation för att försvara stora folksamlingar mitt i en pandemi, som dessutom på flera håll urartat till ren vandalism. Om detta skriver inte Bilan Osman, så man får utgå från att det inte bekommer henne.
Att invandrare i Sverige skulle diskrimineras på arbetsmarknaden är snömos. Regeringens långtidsutredning från 2015 visar till och med på motsatsen: utrikesfödda har större möjlighet än inrikesfödda att få ett jobb som kräver högskoleexamen om de har samma färdighetsnivå. Att arbetslösheten är högre bland utrikesfödda beror inte på hudfärg, utan på färdighetsnivå. Oftast bristande språkkunskaper och utbildning.

Sverige är inte strukturellt rasistiskt. Om man ska tala om strukturer så är Sverige snarare strukturellt antirasistiskt. Migranter får i många kommuner gå före i bostadskön. Asylmigranter har rätt till akut tandvård för 50 kr, ingrepp som svenskar får betala dyrt för. Bilan Osman väljer att inte nämna allt som det svenska samhället bjuder på.
Det skulle rubba hennes ras-diskurs och därmed riskera hennes försörjning. Istället skriver hon om problem som inte finns och hävdar att det pågår rasprofilering i Sverige 2020.

Men arbetare i Sverige har inga vithetsprivilegier.
• Det är LO-arbetare som dör på jobbet. De senaste tre åren har ungefär en per vecka fått sätta livet till i arbetsplatsolyckor.
• Sverige håller på att bygga ett berg av fattigpensionärer. Däribland svenskar som jobbat hela livet och får söka bidrag och allmosor för att klara sig på livets höst.
• Med pandemin står vi inför en arbetslöshetskris som drabbar vitt och brett utan hänsyn till hudfärg.

Det handlar om klass. Ett begrepp som inte existerar för Bilan Osman. Som del av den politiska gräddan har hon mer gemensamt med den bleka medelklassen i Sverige än med den mördade amerikanen George Floyd.

Att Sverige inte är strukturellt rasistiskt betyder inte en frånvaro av enskilda rasister. Det sker hatbrott med rasistiska förtecken och det finns, om än marginaliserade, rasistiska organisationer i vårt land. Mot brottsligheten finns lagstiftning.

Hets mot folkgrupp förekommer i sociala medier, men blir sällan föremål för rättslig granskning. Följande twitter från Bilan Osman är ett exempel på den rasism hon beskyller andra för: ”för var dag som går så pallar jag inte med vita människor”.

Karl Strandberg
Malmölistan

3 reaktioner till “Arbetare har inga vithetsprivilegier”

  1. Strandberg tar upp en viktig fråga. Som vanligt handlar det om att få hegemoni kring en frågeställning. Vi är rasister. Punkt slut. BLM kan rakt av föras över från USA till Sverige och vi ska känna någon slags skamsenhet. Själv undrar jag om det finns något land som tagit emot så många migranter fån Somalia som just Sverige, åtminstone per capita. Många familjer var stora när de kom hit, men blev också i många fall ännu större under de senaste gångna årtiondena. Många familjer var barnfamiljer på sex – tio barn där svenska kommuner skaffade lägenheter till dessa familjer, skaffade möbler, ordnade med planerade skolgångar med olika former av stöd vid behov, ordnade barntillsyn för föräldrarna för att dessa skulle kunna få undervisning i svenska, ordnade sjukvård och tandvård och gav alla samma sociala välfärd som alla andra i landet. Forskning har visat att det tagit uppemot tio år i genomsnitt för många migranter att komma in på arbetsmarknaden. Många har således aldrig arbetat i Sverige, men har ändå av den arbetande befolkningen i landets kommuner via kommunalskatten fått försörjningsstöd. Ofta för större barnfamiljer, där normen för försörjningsstöd legat på 25 – 30 000 kr i månaden. Inte sällan år ut och år in. Många somaliska familjer såg Sverige som sitt absoluta drömland att emigrera till. Allt serverades av det välmenande Sverige på silverfat. Att nu läsa hur Bilan Osman utmålar oss som rasister känns minst sagt upprörande.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: