Svett, tårar och låg lön

Ingemar Ericsson, omsorgsarbetare och fackligt aktiv saknar vettiga sommarpratare av människor från de flestas verklighet.

Håller du med?

Undersköterska skriver i Hallands Nyheter om sitt jobb och och sin tillvaro. Vanliga människor med vanliga jobb har ca 5% av mediautrymmet, trots att de är folkets majoritet.

Av Ingemar Ericsson • 2020-07-04

En känslosam och bra artikel av en undersköterska i lokaltidningen Hallands Nyheter. Det är ju den här typen av rapport från verkligheten, från oss arbetare på golvet, som man skulle vilja höra i sommarprat i radion. Men det får vi inte.

I dessa tider vill arbetsköparen att vi ska utföra extra moment i arbetet.
Vi bär t. ex. visir, även om smitta inte finns, vi spritar utrymmen med mera.
Om arbetsköparen vill ha extra moment utförda, ska naturligtvis arbetsköparen betala ett pris för detta. Vi säljer vår arbetskraft, vi arbetar inte gratis.

I Västra Götaland får vårdarbetare 500 kr extra per pass om de jobbar med coronapatienter. Ett lågt pris med tanke på det tyngre arbete det innebär.
Ett mer rimligt pris borde vara att vi får 500 kr mer per pass när vi inte jobbar med coronapatienter, men ändå har ökad arbetsbelastning, och 2000 kr mer per pass för dem som jobbar med coronapatienter.

Det är viktigt att den ekonomiska relationen är tydlig. Arbetsgivare, är ett begrepp som gör relationen luddig, och gör det lättare för arbetsköparen att lägga på extramoment som de då inte betalar för.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: